Du har vært vitne til en ulykke
Hva nå!?
Prosedyre ved ulykke
Prosedyre ved ulykke
Steg 1 - Sikre skadested
Det viktigste av alt når man vitner eller kommer til et skadested er å sikre seg selv. Gjør de nødvendige grepene som gjør at DU er trygg, før du gjør noe som helst annet. Etter at DU er trygg, kan du starte prosessen med å få overblikk og sikre skadestedet. Med et sikkert skadested - sikrer du at det ikke vil forekomme flere ulykker mens hjelp aktiveres og gjennomføres. Dette kan være at du involverer andre trafikanter eller personer rundt, eller at du bruker din egen bil til å sperre inngang til ulykkesstedet.
Når du selv og de du har sikret er trygge - varsler du nødetatene hvis det ikke ligger HELT KLARE tegn på at det ikke er behov for hjelp. Ring Ambulanse 113 ved fare for personskade. Ved kriminelle hendelser kontakter du Politiet på 112 og ved Brann 110. Det er bedre å ringe en gang for mye, enn en gang for lite! Og uansett hvem du kontakter - vil de avgjøre hvem og hva du trenger, så her trenger dere ikke å være redde for å ringe feil.
Husk at når dere ringer til nødetatene, å oppgi følgende informasjon
Hvem som ringer
Hvor har ulykken skjedd
Hva som har hendt
Alvorlighetsgrad
steg 2 - Varsle nødetater
Når situasjonen er under kontroll og det ikke lenger er behov for kritisk førstehjelp - Tar du kontakt med nærmeste leder. Nærmeste leder vil så avgjøre veien videre og kontakte nødvendige etater eller involverte skulle det være behov for dette.
Husk at du ikke skal
Snakke med pressen om ulykken, dette er det daglig leder eller markedssjef som skal gjøre.
Ikke involvere kunde utover de som er på arbeidsstedet. Dette ansvaret skal avdelingsleder ha.
Du skal ikke kontakte pårørende - dette er det enten nødetatene eller daglig leder som skal gjøre.
Få klarhet i situasjonen og om hvem eller hva som trenger hjelp. Iverksett førstehjelp der det skulle trenges. Få gjerne en fullstendig oversikt over situasjonen og de involverte før du starter opp hjelp. Hjelp alltid den som er mest kritisk skadd. Husk at det ikke er alltid den som skriker høyest som er den som er hardest skadet. Her kan du gjerne få bistand fra andre rundt deg skulle det være tilgjengelig.
Steg 3 - Støtt med nødvendig hjelp!
Steg 4 - Kontakt din nærmeste leder
Ved ulykke/nestenulykker vil det alltid gjennomføres en granskning av hendelsesforløpet og det som skjedde i ettertid av ulykken. Noter deg derfor ned alt du opplevde i fra du først oppfattet ulykken, til du selv ikke lengre var involvert i det som foregikk. Det er lett å tenke at “jaja, dette husker jeg”, men vi glemmer ofte mer enn vi trur og detaljer og rekkefølge på hendelsene kan ofte forveksles. Så jo raskere du er med å notere ned hendelsesforløpet - jo mer korrekt blir den.
Steg 5 - Noter ned hendelsesforløpet
Du sammen i med din nærmeste leder og HR/HMS-ansvarlig vil sammen avgjøre i en felles brief om hvilken oppfølging du selv ønsker og hva som trengs videre. Vi i Aarekol har et samarbeid med Bedriftshelsetjenesten i Bergen og vil kunne støtte opp under det du skulle trenge av oppfølging. Dette behovet er helt individuelt og vil følges opp ut i fra omfang og person.